Екоактивисти атакуват в съда новия лифт под връх Тодорка

15:32, 17 авг 15 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Решението на екоминистъра в предходния кабинет Станислав Анастасов, сега депутат от ДПС, което се разрешава на офшорната фирма „Маренго трейдинг“ да построи 6-седалков лифт под връх Тодорка в Пирин на мястото на сегашния 3-седалков, е обжалвано в съда от петима представители на коалицията "За да остане природа в България" , съобщават от организацията.

Преди около седмица стана ясно, че строителните дейности са започнали, а от екоминистерството обявиха, че решението е взето от предишния кабинет. От МОСВ отказват да одобрят изсичането на 88 дървета, необходимо за новия лифт. Върви проверка, включително и от прокуратурата.

Обжалването, според природозащитниците, дава правна възможност на сегашния екоминистър Ивелина Василева, като принципал на държавната собственост в националния парк и компетентен орган по околната среда, да спре строителството на ски лифта до приключване на съдебните спорове.

Те припомнят, че именно решение на министъра от кабинета „Орешарски“ беше посочено миналата седмица от екоминистъра Ивелина Василева и регионалния министър Лиляна Павлова като ключовото правно основание за извършване на спорния строеж.

„По информация на туристи строителството на новия ски лифт е започнало преди седмица, като защитената територия в района на Бъндеришка поляна е превърната в огромна строителна площадка. Строителството продължава и сега, въпреки течащите проверки на прокуратурата и отказа на екоминистерството да разреши изсичането на 88 броя дървета за изграждането на лифта във връзка със сигнали на природозащитници, че офшорната фирма „Маренго трейдинг“ няма никакви вещни права върху територията на Национален парк Пирин и още по-малко върху територии, отдадени чрез концесия на фирмата „Юлен“ АД“, се казва в съобщението на организацията.  

От там припомнят, че проектът беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк Пирин. Именно тези доводи са използвани в жалбата и са основание те да поискат от съда да обяви решението на ексминистъра като нищожно

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама