Само 23 надзиратели пазят 304 лишени от свобода в затвора в Плевен

15:23, 17 авг 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
304 лишени от свобода изтърпяват наказанието си в затвора в Плевен, съобщи днес на сайта си Прокуратурата на Република България. Те обаче са охранявани едва от 23 служители.

Подобно е положението и в затворническите общежития „Плевен“ и „Вит“. В първото един единствен надзирател пази 60 затворници. Не по-добре е и във „Вит“ - там надзирателите са двама, но пък лишените от свобода са 68.

Най-тежко обаче е положението в затвора в Белене. Едва 24 щатни служители охраняват 498 престъпници.

Проверките в българските затвори са извършени по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров. Освен в област Плевен, проверявани са местата за лишаване от свобода и във Варна, Бургас и Кюстендил – общо 5 затвора и 7 общежития от открит и закрит тип.

В резултат е установено, че българските надзиратели работят при добра организация, познават и спазват закона, но се очертават и проблеми, като например множество вакантни места. Това пък води след себе си още неприятности – недостатъчна обезпеченост на местата за лишаване от свобода с охрана и прекомерното физическо и психическо натоварване на действащия състав, което може да доведе до негативни последици в пряката му работа.

Доклади с констатациите от извършените проверки са изпратени на правосъдния министър Христо Иванов. Сотир Цацаров е отправил към него предложения за попълване на незаетите места, увеличаване на щатовете за надзорно-охранителен състав и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама