Кюрдите започват преговори със САЩ, искат примирие с Турция

14:51, 17 авг 15 / Свят 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кюрдската работническа партия (ПКК) е започнала индиректни преговори със САЩ. Целта на разговорите е американците да се намесят и посредничат в конфликта с Турция, въпреки че Вашингтон смята ПКК за терористична организация.

Новината потвърди един от основателите на партията - Семил Баик, който даде интервю за британския вестник "Телеграф". Той обаче уточнява, че отхвърля всякакви идеи за едностранно примирие по отношение на бойните действия.

ПКК са готови да започнат мирни преговори с Турция, но само ако САЩ играят ролята на медиатори и дадат гаранции за нормално протичане на разговорите за примирие.

„Ако САЩ продължи да подкрепя политиката на Турция, е възможно да загуби кюрдите като свой бъдещ партньор. Без нас американците трудно могат да победят „Ислямска държава“, заяви Баик.

Той определи и при какви условия ще бъдат подновени преговорите с Анкара за постоянен мир. На първо място трябва да бъдат прекратени бомбените нападения срещу цели на организацията. От ПКК настояват още за достъп до лидера ѝ Абдула Йоджалан, който е в затвора от 1999 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама