Мините искат авансово плащане на въглищата от американските централи

14:42, 17 авг 15 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Работим за предоговаряне на условията по договорите с двете американски централи ТЕЦ „AES Гълъбово” и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3” за авансово плащане на заявените количества въглища”, съобщи днес Андон Андонов, изпълнителен директор на „Мини Марица-изток”. По думите му ще се иска 100% авансово плащане на договорените количества. От 1 септември подобна клауза влиза в сила и спрямо „Брикел”. „Плащаш – взимаш”, категоричен бе изпълнителният директор.

Ден преди миньорския празник Андонов успокои, че пари за заплати на миньорите има. Дружеството има да взема 344 млн. лв. просрочени задължения, общо 364 млн. лв. са вземанията от централите в комплекса „Марица-изток”. Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2” дължи за въглища 51 млн. лв., от които 44 млн. лв. са просрочени. ТЕЦ „AES Гълъбово” също трябва да плати 83 млн. лв., 76 от които просрочени, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3” дължи 190 млн. лв. (185 млн. са просрочени) и „Брикел” е с дълг от 40 млн. лв.

В същото време „Мини Марица-изток” имат 78 млн. лв. задължения към доставчици, 36 млн. към банки и 105 млн. лв. заеми от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Не са платени и 8.5 млн. лв. ДДС, 1.7 млн. лв. данък печалба и 38 млн. лв. за концесионна такса.

”Заплатите на миньорите, които са около 17 млн. лв. месечно,  са осигурени, тъй като те се плащат чрез вече договорирани разплащания между мините, ТЕЦ „Марица-изток 2”, НЕК и „Брикел”.

„В момента проучваме възможността да изтеглим кредит от 50 млн. лв. за погасяване на задълженията ни само към държавата и фирмите доставчици”, информира още Андонов. По думите му се водят преговори с държавната Българска банка за развитие за отпускане на заем. Коментирана е възможността за пряко договаряне с кредитната институция за по-бързо действие.

В момента в „Мини Марица-изток” работят 7300 души при щат от 7600. „Няма да има съкращения, назначаваме нови хора на мястото на пенсионираните”, обясни Андонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама