13 надзиратели изнемогват с 524 затворници в Бургас през нощта

14:34, 17 авг 15 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един надзирател се пада на около 40 лишени от свобода в бургаския затвор през тъмната част от денонощието. Това е показала извършена проверка по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров на затворите и затворническите общежития на територията на 4 области в страната, сред които и Бургаската, съобщиха от Прокуратурата.

Основния проблем, който са констатирали проверяващите, е свързан с незаетите щатове за надзиратели. Последицата от това е прекомерното физическо и психическо натоварване на действащия охранителен състав, което може да доведе до негативни последици в пряката им работа. Съотношението лишени от свобода - надзорно-охранителен състав на никое от проверените места не е преценено като достатъчно.

Към момента на извършване на проверките е констатирано, че в затвора в Бургас лишените от свобода са 524. Те се охраняват от 1 главен надзирател, 1 командир на отделение, 15 надзиратели през светлата част на денонощието, 13 – през тъмната част, а в делнични дни има допълнителни 3 едносменни поста за времето от 8,00 ч. – 16,30 ч.

В Затворническо общежитие „Строител” е имало 109 лишени от свобода и 2-ма служители. В Затворническо общежитие Житарово пандизчиите са 118, които се надзирават от 4-ма души охранителен състав на смяна.

Докладите с констатациите от извършените проверки са изпратени на министър Христо Иванов. На основание чл. 5 ал. 1 и ал. 2 ЗИНЗС, главният прокурор Сотир Цацаров е отправил към министъра на правосъдието предложения за осигуряване на надеждна физическа охрана в проверените места за лишаване от свобода: чрез попълване на незаетите щатове и чрез увеличаване на щатовете за надзорно-охранителен състав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама