Парашутисти скачат от 1 км, приземяват се върху 50 стотинки

14:30, 17 авг 15 / Спорт 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Участници от 19 държави ще се състезават в Осмия европейски шампионат по парашутизъм, който ще се състои от 21-и до 27-и август на авиобазата в село Ерден край Монтана, съобщи на пресконференция заместник-председателят на Българския национален аерокулб Ангел Стаменов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Общият брой на състезателите е 136, от които 42 жени, 69 мъже, 7 девойки и 18 младежи. Българският отбор ще бъде представен от допустимите 5 мъже и 5 жени. Те ще имат право на 8 индивидуални скока, а след това ще направят и по 5 акробатични скока, като сборът от получените точки ще реши крайното класиране.

Дисциплината, в която ще се състезават парашутистите е „Доцелен скок”. В изпълнението му отбор от 5 човека ще скачат от самолет от 1000 метра височина, като парашутистите трябва да успеят да се приземят върху център с диаметър 2 сантиметра, което е колкото монета от 50 стотинки. Всеки докоснат сантиметър извън този център до 16 сантиметра носи наказателни точки. Ако участниците прекрачат този максимум, също ще получат минус 16 точки.

Посетителите ще могат да се насладят на въздушното шоу безплатно.

Парашутизмът е най-старата дисциплина в Българската федерация по въздушен спорт, сподели Стаменов, като отбеляза, че самата федерация „върви с бързи темпове напред“ през последните 6-7 години.

Със спортен парашутизъм в страната се занимават около 50 парашутисти. Цялото оборудване на един от тях струва около 5000 евро. Към момента клубовете по парашутизъм в България са седем, а преди са били 30, каза още той.

България е подала своята кандидатура за провеждането на световното първенство по парашутизъм през 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама