3,35 кг тежи най-големият плод от „Празника на пъпеша“ в с. Българево

14:24, 17 авг 15 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наградата за „най-голям пъпеш“ на традиционния вече Празник на пъпеша в в. Българево бе присъдена на Атанас Ламбов, отгледал плод с тегло 3,350 кг. Призът за най-сладък пъпеш получи Атанас Панайотов.

Поредното издание на най-сладкия празник отново събра любители на пъпеша в каварненското село Българево. Празникът на пъпеша е вече традиционна проява за местните производители и любители на пъпеша.

В късния следобед на 16 август стотици посетители се събраха пред площада, за да разгледат кулинарните украшения от сладкия плод, да опитат от него и да разберат кой е „Най“ в производството на пъпешите. За най-дългогодишен производител на пъпеши обявиха сем. Урумчеви, най-крупно производството на пъпеши - сем. Василеви, които отглеждат над 100 дка., а за най-млад производител бе обявен Явор Христов. Грамота беше връчена и за най-добрия пазач на бостан.

Празникът е съпътстван и с вкусна кулинарна изложба, на която сръчни домакини показаха редица изделия от пъпеши

Гости на празника бяха кмета на община Каварна Цонко Цонев, Ернестина Шинова и Андрей Слабаков, които споделиха, че се чувстват като у дома си.

В музикалната програма участие взеха фолклорна група „Перуника“ към читалище „Народен будител“ с. Българево, ДФТА „Бизоне“, Вили Пенева ръководител на „Денс клуб“ и изпълнителят Пьотр Петрович от Молдова, който гостува за трета поредна година на местния празник.

За най-малките бяха предвидени игри с пъпеши – рисунка върху пъпеш, най-бързо изяден резен пъпеш, скачане с чували за пренасяне на пъпеш до публиката и други.

Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите в градовете най-търсени са именно пъпешите от каварненското село, заради чудесните им вкусови качества и аромат. Пъпеша е поминък на много местни производители, именно затова те му отдават заслужена почит. В селото има над 80 производители, които отглеждат над 1500 дка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама