Международната дунавска регата ТИД акостира в Русе (обновена + снимки)

14:00, 17 авг 15 / Спорт 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първите лодки от тазгодишната международна гребна регата ТИД вече акостираха на брега на Дунав край Русе още в обедните часове днес, видя Topnovini.bg.

Повече от 160 гребци от различни националности участват в 60-то й юбилейно издание, като в едната от „българските“ лодки е флагът на Русенския университет.

Знамето на висшето учебно заведение, което участва в ТИД`2015 ще бъде посрещнато тази вечер от ректора на висшето училище, чл.-кор. проф. Христо Белоев. Флагът „пътува“ от Инголщат, Германия заедно с българските участници в похода, съобщиха от русенската алма матер.

На 21 юни 2015 г. завършилият специалност „Екология“ в Русенския университет, Мартин Николов, се е включил в първата фаза на регатата, която тръгна от Инголщат и стигна до Пасау. Във втория етап на гребния поход, знамето на Русенския университет е поето от българи, които са продължили с него по течението на Дунав.

Тази вечер освен символичното посрещане на знамето, ректорът ще го предаде на следващите участници, които ще се присъединят към регатата. 4 лодки с гребци от клуба по воден туризъм на СТПЗД „Академик“ ще поемат щафетата и ще продължат по течението към Ряхово и Силистра.

Регатата ТИД се реализира за 60-ти път, като участниците изминават 2516 километра, разделени на различни етапи. Гребците, които пристигат в Русе са от 11 националности, като най-многобройна е групата на Германия.

"Участваме от близо 30 години. През тази година се включихме в унгарския етап, починахме си една седмица и в българския участък се пуснахме от Никопол. Усещането е страхотно - сливаш се с водата. Винаги е разнообразно - в Русе е спокойно, край Стълпище пък имаше много вълни. Участниците са много отзивчиви. Разбираме се прекрасно с всички, независимо дали са българи, унгарци, испанци", коментира Чавдар Гергов, който е държавен служител от Видин.

"Това ми е седми ТИД. Запалих се покрай спорта. Тренирал съм кану-каяк и като дунавско момче от Видин, реших да се включа. Аз пътувам сам, водата ме успокоява. Като минеш покрай островите, гледаш природата, птиците, островите. Направи ми впечатление, че на места Дунава е много мръсен. Ние навсякъде си обирахме след нас, независимо дали сме край някой град или на някой от островите, но явно не всички пазят реката", добави пък неговият съгражданин Любомир Петров, който е бивш спортист по кану-каяк и настоящ енергетик на "Баба Вида".

По традиция гребците ще се срещнат и с кмета на града Пламен Стоилов, а на 19-и ще отпътуват към Силистра. Община Русе съдейства, както и минали години, за устройването на лагер на брега на Дунав, под Гранд хотел „Рига“.

На 23 август завършва участието в българския участък при Силистра, а на 3 септември ще приключи тазгодишното издание на ТИД при рибарското селище "Св. Георги" до Черно море в Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама