Засилени проверки на товари с животни в Русенско, заради опасност от бруцелоза

13:08, 17 авг 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проверка от Пътна и Гранична полиция на всички товари с живи животни, които се транспортират на територията на област Русе или влизат в страната през ГКПП „Дунав мост“ в Русе и граничния пункт при Силистра са сред превантивните мерки, които ще бъдат предприети за недопускане на заразени с бруцелоза, антракс или други болести животни да влязат в Русенско.

Това беше решено днес на специална среща при областния управител Стефко Бурджиев, на която стана ясно, че към момента няма регистрирани подобни случаи в региона.

На нея беше решено да се проведат срещи по общини с кметове и представители на полицията, за да може, ако се констатира придвижване на животни без маркировка и нужните документи, те да бъдат задържани и изпращани в кланница. Избрана е такава в Русе, в квартал „Чародейка“.

На органите на реда ще бъде даден и списък с всички ветеринарни лекари по общини в област Русе заедно с телефоните, за да може, ако се наложи, да им се обаждат и да реагират по най-бързия начин, при констатиране на нерегламентирано транспортиране на животни.

По закон собствениците им са длъжни 24 преди да ги превозят или продадат, да уведомят съответния ветеринарен лекар, който да вземе необходимите мерки, една от окито е кръвна проба и резултат от нея, че животното е здраво. Задължително е и поставянето на ушни марки. Без такава, както и без прегледи и ветеринарно-медицинско свидетелство, животни не трябва да бъдат транспортирани, е решил законодателят. Затова предстои да се усили контролът за спазването на посочените изисквания.

Подготвен е и пакет документи, които ще бъдат изпратени на директорите на ОДМВР-Русе, на Регионална дирекция „Гранична полиция“ и на ДАИ, които да следят за спазването на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Ще бъдат уведомени и кметовете на общини, като особено внимание трявба да се обърне на селските, където най-често се продават и транспортират животни, без спазване на законовите изисквания.

Предстои да се определят и места във всяка община, на които ще бъдат спирани МПС-тата, пренасящи по нерегламентиран начин жив добитък. Ще се засили контролът и на общинските ветеринари, относно нерегламентираните продажби на животни и продукти от тях.

Заразяването на хора с бруцелоза става чрез консумацията на сурови животински продукти, например мляко. Така са се заразили първите болни в Рила, където има традиция да се пие прясно издоеното мляко, без да се вари.

Бруцелозата е била унищожена в България и появява се за пръв път от 70 години насам преди 6-7 г., стана ясно още по време на срещата. Тя е внесена от Гърция, където това заболяване е огнищно. От там е дошла настоящата зараза, при нерегламентиран пренос на дребен добитък, беше съобщено на срещата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама