Варненски таксиджии "помпат" като за световно

12:59, 17 авг 15 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Масови нарушения на таксиметрови шофьори по Черноморието засече Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Съставени са актове на стойност от 200 до 500 лв. в резултат на съвместна проверка на Регионален отдел "Метрологичен надзор" Северна България и представители на ИА "Автомобилна администрация"- Варна.

Инспекциите са организирани във връзка с публикация в немския вестник „Билд“ за измами на немски туристи, ползвали таксиметрови услуги от летище Варна. Част от проверките са извършени на принципа „таен клиент“, чрез наемане на таксиметрови автомобили от летище Варна до курортните комплекси.

Проверени са 26 души, извършващи таксиметров превоз на пътници за спазване на задълженията им по Закона за измерванията (ЗИ) и са инспектирани използваните в автомобилите им  електронни таксиметрови апарати с фискална памет (ЕТФП). Нарушения са установени при две от лицата, на които са съставени протоколи за задължителни предписания за отстраняване на констатираните несъответствия и са предприети действия за съставяне на актове и на двете лица за извършените от тях нарушения на ЗИ. За използвания от едно от лицата  ЕТФП е установено, че е технически неизправен. При извършения от инспекторите контрол за съответствие на грешката му с нормираната е установено, че отчита  с  грешка от плюс 19 %, в ущърб на клиентите.

В резултат на акцията „таен клиент“ при  наемане на такси от летище Варна до курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ ЕТФП на едно от такситата е отчел изминати 33 км., при действително разстояние от 17 км между летището и комплекса, Съмнението в проверяващите инспектори за манипулиране на показанията на апарата е довело до разглобяване на таблото на автомобила, в присъствието на инспектори от ДАМТН и ИА „Автомобилна администрация“. Открито е монтирано допълнително устройство, така наречената „помпа“, чрез която става възможно към ЕТАФП да се подават допълнителни импулси и по този начин апаратът да отчита повече километри от действително изминатите и съответно, по-голяма сума за заплащане от клиента.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама