Реформаторите определиха закона за НСО като прецедент в Европа

11:08, 17 авг 15 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Усещането за частна армия, което оставя новият закон за Национална служба „Охрана“, е прецедент за цяла Европа. Всички проблеми с НСО от последните години са свързани с превишаване на правомощията, а с новия закон за службата се легитимира именно това.

Думите са на народния представител от Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите” Настимир Ананиев, който бе гост в сутрешния блок на БНТ.

Той отново подчерта че РБ ще сезира Конституционния съд за текстове в новия закон за НСО, които нарушават основните права на гражданите и изрази увереност, че тази инициатива ще събере без проблем необходимите 48 подписа на народни представители.

„На НСО ще се позволява да задържа хора без съдебна заповед, на собствено основание. Могат да ви задържат за един месец. Пише, че могат да проверяват разтегливото понятие обекти, което може да е и личното ви жилище и вие не можете да ги спрете“, каза още Ананиев.

Народният представител припомни, че сезирането на КС за нарушаването на конституционните права на гражданите е и в правомощията на националния омбудсман и прикани действащия Константин Пенчев също да обърне внимание на казуса.

„От Реформаторския блок не очаквахме президентът да подпише закона в този му вид, защото ние внесохме много добри предложения, които бяха отхвърлени и се прие закон в услуга на определени лица, а не в интерес на гражданите“, добави Настимир Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама