Очаква се добра реколта от лозята в Шуменско

07:42, 17 авг 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Добра реколта със среден добив между 700 и 800 кг. от декар се очаква тази година от лозята в област Шумен. Това обяви за Topnovini.bg един от най-известните в страната специалисти по лозята и виното Цанко Станчев. “Тази година няма болести по лозята. Продължителното засушаване и жегите нанесоха поражения върху реколтата, но те са незначителни. Ако няма обилни дъждове гроздето ще запази качествата си”, коментира Цанко Станчев.

Общите площи засети с лозя в областта са около 3000 декара, като преобладават сортовете шардоне, ризлинг, совиньон блан, пино ноар.

“Производството на качествени бели вина е запазената марка на област Шумен”, обясни още експертът.

Гроздоберът в Шуменско ще започне в началото на септември.

Очакванията на специалистът са тази година от добитото грозде в област Шумен да се произведат около 1500 до 2000 тона вино. То ще се пласира предимно в България, защото от много години, според Цанко Станчев, западните пазари са изгубени за родното вино.

Бутилка добро вино в търговската мрежа любителите на напитката могат да закупят на цена от минимум 10 лв. “”Всичко под тази цена е имитация и няма нищо общо истинското вино”, категоричен бе Цанко Станчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама