Изложба за цар Самуил откриват в Стара Загора

07:01, 17 авг 15 / Култура 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложбата „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст. Българският зар Самуил 1014” ще бъде открита довечера в Музея на религиите в Стара Загора, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Тя е част от националната програма за почитане на 1000-годишнината от битката при Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997–1014) на 6 октомври 1014 г. Подготвена е съвместно от Националният археологически институт с музей при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

  Изложбата има за цел да разкаже, в образи и кратки текстове на български и на английски език, за времето, в което живее и управлява цар Самуил, за неговото семейство и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за победите, грешките и пораженията.

Средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически материали, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и места, където е протичал животът на българите, и където достойно се е отстоявала независимостта на Българското царство разкриват драматизма на тази петдесет годишна българо-византийска епопея (968–1018).

 Изложбата е не просто разказ за управлението на един средновековен владетел. Тя е преди всичко разказ за битките за независимата българска държавност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама