Софиянци масово търсят съвременна българска литература

15:09, 15 авг 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Половин милион книги от Столична библиотека са отишли в домовете на софиянци от началото на годината. Това каза за София Topnovini.bg директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова. Тя посочи, че в последните месеци масово столичани търсят книги на съвременни български автори.

„Много търсят Георги Господинов и Стефан Цанев. Дори търсят „Калуня Каля“ на Георги Божинов. Интересът към българската литература определено се засилва. Ние определено отделяме все повече средства за български книги. След 17 август в Столичната библиотека софиянци могат да намерят всичко ново, което излиза на пазара“, каза още тя.

Трета събота Столичната библиотека организира външна читалня. Днес тя беше в кв. „Люлин“.

„Люлин“ за на с е един много важен район. Първо имаме филиал изключителен с 63 хиляди тома включително и детски отдел. В момента правим и ремонт. Проблемът е „Люлин“ обаче е ,че липсват обществени места, където да популяризираме нашия филиал в квартала“, категорична е Цинзова.

През 2015 година Столичната библиотека е раздала около 100 хиляди книги в района.

Само днес за три часа, докато външната читалня беше отворена, се записаха 100 души. Десетки други четяха на място, децата оцветяваха книжки, а някои предпочетоха списанията.

„Аз не съм съгласна с общите конфигурации и изследвания, че децата, че младите хора не четат, че софиянци не четат. Нашите летни читални показват, че младите четат“, посочва директорът на Столичната библиотека.

Следващата събота отворена читалня ще има в градинка пред БФС на ул. „Иван Асен II”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама