Потече водата във фонтаните пред НДК (снимки)

18:22, 14 авг 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо година след стартирането на ремонта на фонтаните пред Националния дворец на културата (НДК) в тях отново потече вода, показа проверка на екип на София Topnovini.bg. Засега те ще бъдат пускани експериментално, за да се провери състоянието на системата, която осигурява водата.

Фонтаните няма да бъдат пуснати в експлоатация преди да приключи рехабилитацията на цялото парково пространство около националния дворец. Проектът за възстановяване и обновяване облика и състоянието на парковата територия пред НДК е предвиден да приключи през есента на тази година – в края на октомври или началото на ноември месец. Цялостното реновиране е на стойност от 13,5 милиона лева.

Работата по възстановяването на парка тече на пълни обороти. Работници почистват площите от боклуци, изсъхнали клони и дървета. С багери и тежки машини пък се подравнява земната настилка и се подготвя за залесяване. Самото засаждане на дървета, храсти и друга растителност на места вече е приключило.

Ремонтите около Националния дворец на културата не са се отразили съществено върху оборота и работата на заведенията в района. Това съобщиха за София Topnovini.bg Христо Христов, който работи в бар-клуб „МОМО“ и Симеон – барман и управител в Blaze Club.

По думите на 25-годишния Христо в момента отпускарският сезон е причината за слабия интерес към заведението, в което работи. Според него ремонтът не се отразява по някакъв по-особен начин върху оборота на заведението.

„Ако хората са решили да дойдат, ще дойдат. Аз одобрявам реновирането на пространството около НДК“, казва Христо и допълни, че това е много добро начало за обновяване на цяла София.

„Трябва да има повече зелени площи, паркове, градинки и веоалеи“, каза още той.

Мнението на 20-годишния Симеон е сходно.

„По това време на годината хората са извън столицата. Одобрявам ремонта, защото така или иначе рано или късно трябва да се случи“, каза той.

Борислав Такев е на 38 години и от 13 години живее в Ирландия. Срещнахме го в близост до фонтаните пред НДК, където се разхождаше с приятелката си. Той сподели, че рядко се прибира в София, но всеки път забелязва някакво подобрение в състоянието и визията на българската столица.

„Не е много приятно, че има строителни материали навсякъде, но няма как да мине без тях. Трябва да се изтърпи, защото това е неизбежно при толкова голям ремонт“, каза Борислав.

В проекта за ремонта на пространството около националния дворец е записано, че ще бъдат поставени нови олекотени кошчета за смет, а 247 пейки ще бъдат ремонтирани. Четирите чешми в парка също ще бъдат възстановени.

В югозападната част на зеленото пространство пък ще се обособи оградена територия за свободна разходка на кучета. Предвидени са и две нови автоматизирани обществени тоалетни.

Тротоарните настилки ще се подменят с унипаваж по всички обиколни за парка улици и булеварди. На цялата територия ще се осигури достъпност на средата и за хора в неравностойно положение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама