ВАС върна за продължаване делото на граждани срещу разширяването на „Бакарди”

17:54, 14 авг 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд отмени определение на Административния съд в Добрич по административно дело № 214/2015 г., като върна делото на същия съд и състав за продължаване на съдопроизводствените действия.

Делото във ВАС е образувано по три частни жалби, подадени от  Сдружение в обществена полза "Гражданско общество за Добрич", представлявано от Детелина Симеонова, от Стойчо Стойчев и отВеселин Влаев. Те са срещу  определението, с което съдът в Добрич отхвърли жалбата им срещу решението на Общинския съвет, което позволява разширяване на „Бакарди клуб”.

Съдът в Добрич е оставил трите жалби без разглеждане, поради липса на подлежащ на съдебно оспорване административен акт. Прието е също,че оспорваното решение не е ИАА, подлежащ на самостоятелен съдебен контрол,тъй като с него не се одобрява изменение на ПУП-ПР,а е част от процедурата за изготвяне и одобряване на проект за изменение  на ПУП-ПР.

ВАС е преценил, че определението на съда в Добрич е неправилно, като постановено при липса на квалификация на оспорения административен акт и произнасяне при некомплектована в цялост административна преписка.

По информация на Topnovini.bg, в Административния съд в Добрич делото ще се гледа, заедно с  това на областния управител д-р Маргарита Новоселска, което също бе върнато от ВАС за продължаване на съдопроизводствените действия. Делото е насрочено за септември.

Припомняме, че с решение от 31 март Общинският съвет даде съгласие за изменение на Подробен устройствен план за поземлен имот „Къща музей” за обособяване на два нови имота – един с площ 641 кв. м за „Обществено обслужване“ и друг с площ 4 417 кв.м – за „Дом-паметник“.  Сдружението иска нейната отмяна.

Според областния управител, решението е взето при допуснати съществени нарушения на закона, тъй като за част от имота - земя с площ от 2715 кв.м, в архива на областна администрация се съхраняват актове за държавна собственост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама