Културното аташе на САЩ ще помага за побратимяване на В. Търново с щатски град

17:02, 14 авг 15 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аташето по културата в посолството на Съединените американски щати у нас Тами Палчиков изрази готовност да помогне за побратимяването на Велико Търново с реципрочен по големина, културен живот и просперитет щатски град, съобщиха от пресецентъра на местната власт.

Това стана ясно след срещата на Палчиков със заместник-кмета по културата, образованието и социалните дейности Ганчо Карабаджаков.

Гостенката беше изненадана от факта, че сред чуждестранните туристи в старата столица най-много са американците – около 30 000 на година. На тази база бяха набелязани стъпки по разширяване на партньорството.

Една от формите на бъдещото сътрудничество може да включва обмен на джазови музикални формации и фолклорни състави, тъй като Търново е утвърден домакин на Международния фолклорен фестивал и на „Дикси джаз фест” край паметника на Асеневци. Това ще помогне за увеличаване на американското културно присъствие в града и за засилване на цялостната връзка между България и САЩ.

Тами Палчиков сподели, че за първи път посещава старата българска столица. Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков пък я запозна с историята на болярския град, както в епохата на Второто българско царство, така и в годините след Освобождението на България от турско робство.

Акцент беше поставен върху многообразието от културни събития и мероприятия, както и фестивалите „Сцена на Вековете” и “Arbanassi Summer Music”. Аташето по културата в посолството на САЩ остана впечатлена от големия брой исторически паметници, църкви и манастири в района около старата столица. Не беше пропуснат и фактът, че Велико Търново е вторият по големина университетски център в България.

По време на срещата беше обсъдено и опазването на културно-историческото наследство, което се оказа един от приоритетите на посолството на САЩ. Тами Палчиков коментира, че се сформира българо-американска комисия, която ще работи в тази сфера. Ганчо Карабаджаков предложи първото изнесено заседание на новия орган, чийто център ще е в София, да бъде във Велико Търново, а гостенката обеща да лобира за идеята.

В края на срещата Ганчо Карабаджаков покани Тами Палчиков да посети отново Велико Търново, като уточни, че градът е най-хубав напролет. Аташето по културата изрази готовност за нови визити и пожела да бъде сред публиката на фестивалите, с които градът е известен в целия свят. Тя получи и подарък от Община Велико Търново – сувенири, филми и рекламни материали за старата столица. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама