Митрополит Йоан ще служи тази вечер в Търговище

15:59, 14 авг 15 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Митрополит Йоан ще бъде днес в Търговище във връзка с предстоящия храмов празник на църквата "Успение Богородично", съобщават от Варненската и Великопреславска света митрополия. Негово Високопреосвещенство ще отслужи вечерната служба от 18 часа .

Утре празничният ден ще ще започне със Света Литургия, а след това ще бъде извършен и празничен водосвет пред храма и освещаване на курбан, който ще бъде раздаден на всички присъстващи.

Храмът "Успение Богородично" в Търговище е изграден в периода между 1847 - 1851 година от Уста Димитър, майстор от Тревненската школа. Всички християни, въпреки, че са били под османско робство се включили в градежа, дори и децата. Хората са отделяли от залъка си, за да бъде построена църквата. Така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години.

Църквата представлява трикорабна псевдобазилика на площ от около 510 кв.м. През 1860 година е извършена интериорната декорация включително монтирането на дърворезбован иконостас, отново от тревненски майстори. В самото начало на ХХ век е добавена елегантната църковна кула от майстора Генчо Новаков по проект на италианеца Паоло Форлани.  През 1947 година черквата е почти напълно опожарена, но с инициативата на местните хора и с доброволен труд, е била възстановена във вида, в който е днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама