34 участници се включиха в плувен маратон „Археология“ Бяла

15:49, 14 авг 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Арсений Бекетов победи при мъжете, а Ивет Шумкова триумфира сред дамите.

34 участници се включиха в третото преплуване на разстоянието между двата археологически обекта на територията на Община Бяла – Античната крепост на нос Свети Атанас и Пещта за строителна керамика от VI век в залива на нос Св. Йоан. Дистанцията е близо 2 км.

При мъжете в класирането първи е Арсений Бекетов от Варна. Времето на победителя е 19 минути и 6 секунди. Втори остана Антоний Моралийски. Трети се нареди Стефан Петров.

Варненката Ивет Шумкова стана първа при дамите, тя финишира с време 21 минути и 22 секунди, с което изпревари голяма част от мъжете. Втора в класирането при жените е Деница Георгиева, също от Варна, а на трето място завърши Десислава Хрисчева от Пазарджик.

Специална награда бе връчена на най-младия участник в маратона - Ангел Ангелов на 7 години. Отличен бе и най-възрастният участник Никола Увалиев, който въпреки възрастта си от 80 години преплува разстоянието напълно самостоятелно. 

Парични награди получиха класираните от 1 до 3 място при двата пола. Имаше и допълнителни бонуси осигурени от спонсори. Наградите бяха връчени от председателя на организационния комитет и председател на Общински съвет гр. Бяла д-р София Кирова. 

Идеолог на маратона и традиционен участник в него е ръководителят на археологическата експедиция на нос Свети Атанас, доц. Валери Йотов. Негова бе идеята ежегодно да се преплува разстоянието между два археологически обекта, които са проучвани в последните няколко години - "Късноантичната крепост на нос Св. Атанас" и "Късноантичната пещ за строителна керамика на нос Св. Йоан".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама