Потвърдиха глоба за неизправен асансьор в Шумен

15:42, 14 авг 15 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Глоба, наложена на фирма за поддръжка на асансьори заради техническа неизправност в елеватор, е потвърдена от състав на Шуменския районен съд (ШРС).

От документите по делото става ясно, че на 28 август 2014 год. била извършена проверка от „Инспекция за държавен технически надзор” в жилищна сграда на ул.“Цар Освободител“ № 12 в Шумен.

Било установено, че в тази сграда се ползва пътнически електрически асансьор, поддържан от „Лифтком сервиз” ЕООД. При проверка техническото състояние на асансьора обаче инспекторите открили, че машината е с неизправен „контакт за безопасност“ – обтегачна тежест на ограничителя на скоростта. 

Според закона, ако е налице такава техническа неизправност, елеваторът трябва да бъде спрян от експлоатация.

От фирмата не били предприели такова действие и затова били глобени с 200 лева от „Инспекцията за държавен технически надзор”.

„Лифтком” обжалвали санкцията пред ШРС с мотивите, че според фирмен протокол за проверка, направена 3 дни по-рано - 25 август 2014 г., контактът е бил изправен.

Съдът не споделил защитната теза с мотивите, че дори това да е било така, то към момента на проверката от инспектори на държавния инспекторат асансьорът бил неизправен и е следвало да бъде спрян.

Така магистратите потвърдили наложената санкция като правилна и законосъобразна.

Решението на ШРС не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама