Неяснотите около инцидента в Тиендзин се трупат (видео)

15:16, 14 авг 15 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Китайските власти започват задълбочено разследване на причините за чудовищните експлозии в град Тиендзин, които причиниха смъртта на 56 души, раниха 721 и нанесоха колосални материални щети, съобщи китайската агенция Xinhua. 

Сред загиналите са 21 пожарникари, но властите се опасяват, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като все още има десетки хора в неизвестност – както пожарникари, така и граждани, които се били събрали да гледат пожара преди експлозиите.

Междувременно, обаче, неяснотите около развоя на събитията и причината за взривовете се множат. 

Докато пожарите и експлозиите все още продължават и градът е обвит в гъсти облаци дим, чуждестранни специалисти гадаят какви химикали е имало в складовете и какви грешки са довели до експлозиите. 

Според публикации в New York Times властите са наложили информационно затъмнение за собственика на складовете Rui Hai International Logistics, а сайтът на търговския регистър на Тиендзин е бил офлайн в часовете след експлозиите. 

Известно е, че компанията е имала разрешително за работа с опасни товари и че складовете са били използвани като временна спирка. Мениджъри в Rui Hai, пожелали анонимност, са казали пред китайски медии, че работниците в складовете не са знаели какво има вътре и не са преминали никакво обучение за работа с опасни химикали.

За възникването на инцидента се знае, че всичко е започнало с пожар в складовете. Не е известно, обаче, какви точно химикали е имало в тях и дали пожарникарите, отишли да го гасят, са били наясно с рисковете и овладяването на горящи химически вещества. 

Властите съобщиха, че в складовете е имало поне 700 тона натриев цианид, който отделя силно токсичен газ. Компанията е имала лиценз за съхранението и на калциев карбид – съединение, което, комбинирано с вода, отделя високоексплозивния газ ацетилен.

Директорът на пожарната Жоу Тиан каза, че пожарникарите са достатъчно компетентни да знаят да не поливат калциевия карбид с вода и докато се са опитвали да разберат какво има в складовете, са станали експлозиите. Друг източник от пожарната, обаче, е казал за китайския сайт The Paper, че вероятно в началото са се опитвали да изгасят пожара именно с вода. 

Междувременно, по-рано днес спасителите откриха жив пожарникар, останал под развалините в района на инцидента над 30 часа. Той е с тежки наранявания по цялото тяло. 

Правителството разпореди на всички регионални власти да започнат стриктни проверки на складовете и фабриките за химикали и спазването на правилата за безопасност, докато се оказва, че освен всички предполагаеми нередности, складовете на  Rui Hai International Logistics са били опасно близо до жилищни сгради. 

Според китайското законодателство складове с опасни стоки трябва да са на поне 1 км от най-близкия жилищен район, а тези са били на няколкостотин метра.

Жителите на района са коментирали пред медиите, че изобщо не са знаели, че в складовете са съхранявани химикали, а им било казано, че вътре има обичайни стоки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама