Подобряват градската среда във Велико Търново с европари по програма „Региони в растеж”

14:45, 14 авг 15 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Велико Търново е готова с първите тринадесет проекта, с които ще кандидатства за европейско финансиране по новата оперативна програма „Региони в растеж”, съобщиха от пресцентъра на местната власт.

Пет от новите проекти са за квартал „Чолаковци”. Там ще се подобрява градската среда чрез рехабилитация на уличната мрежа и осветление и облагородяване на междублоковите пространства. Реконструкция ще претърпи и пешеходната пътека между кварталите "Бузлуджа" и "Чолаковци". Предвидени са основни ремонти на детска градина „Рада Войвода”, включително прилагане на мерките за енергийна ефективност, както и на учебната сграда, двора и спортните площадки на СОУ „Владимир Комаров”. Изготвен е проект също за реконструкция на сградата на читалище „Съзнание-1936” и облагородяване на двора му.

Акцент е поставен и върху старата градска част на Велико Търново. Създадени са проекти за ремонти на детска градина „Пролет” и Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”. Реконструкция ще претърпят сградите на музей „Възраждане и учредително събрание”, Регионална библиотека „П. Р. Славейков” и Археологическия музей. Изцяло обновен ще бъде площад „Съединение”, който обхваща пространството около тези три сгради. Там ще бъдат монтирани художествено осветление, нови информационни табла, пейки, парапет и кошчета за отпадъци. Реконструкция ще има и на панорамните площадки за наблюдение по ул. „Стефан Стамболов”, както и обществената тоалетна на Самоводската чаршия. Последният проект е за изграждане на паркинг за 50 автомобила на ул. „Крайбрежна”.

В момента се подготвя работната група, която ще приоретизира обектите. Ще бъдат изготвени и резервни проекти за около 21 милиона лева.

Според директора на дирекция „Общинско развитие” в кметството Мариела Цонева, през септември предстои обществено обсъждане на разработките, в което ще участват и проектантите, работили по тях.

До 30 септември Община Велико Търново ще представи инвестиционната програма за тринадесетте проекта. Общият обем на средствата, за които се кандидатства, е 43 милиона лева. До 31 май 2016 г. ще бъдат подадени разработки поне за половината от заложената сума – за около 21 милиона лева. Срокът за изпращането на втората група проекти е за същия месец през 2017 г.

Тринадесетте обекта са част от Интегрирания план за градско развитие на Община Велико Търново. За съставянето им тя получи близо 500 000 лева, като субсидирането бе по старата оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама