България с най-висока заетост и най-нисък дълг спрямо съседите си

14:02, 14 авг 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За последните 10 години икономическите показатели на България спрямо съседните ѝ държави отчитат малък ръст. Това показва изследване на „Инфограф“, базирано на данни от Института за пазарна икономика.

През 2014 г. България има по-високата заетост и по-нисък дълг от своите съседи. Брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението все още изостава, а безработицата остава сравнително висока. Това са основните изводи от анализа.

Отстъпление от БВП на глава от населението

През 2005 г. най-висок е БВП на глава от населението в Гърция. Той е 2,2 пъти над този във втората страна в класацията - Турция. България е заемала трето място, като изпреварва Румъния по този показател.

През 2014 г. България пада до четвърта позиция. Гърция запазва лидерската си позиция, а втори и трети са съответно Румъния и Турция.

Заетостта в България е най-висока

Страната ни прави сериозен прогрес в заетостта на населението. За последните 10 години България измества Гърция и Румъния и вече е номер едно по този показател.

Страната ни постига втория най-висок ръст след този в Македония, където, обаче, нивата остават най-ниски.

Безработицата в страната намалява

Безработицата в България е намаляла и по този показател се нареждаме на трета позиция. Така страната ни се изкачва с едно място в класацията, като изпреварваме Гърция.

Водачи по този показател, точно както и през 2005 г. са Румъния и Турция. Безработицата в Гърция пък вече доближава тази в Македония.

България с най-нисък дълг спрямо съседите си

България е с най-ниския дълг спрямо съседите си. Той е 27,1% от БВП, като след нас се нарежда Турция с 33%.

Преди 10 години лидер по тези показатели е Румъния с едва 15,7% от БВП, докато България заема втора позиция с 27,6%. В момента дългът на Румъния е нараснал до 40%. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама