Ученици от художествени гимназии преобразяват Стамболовия мост в Мост на светлината

12:46, 14 авг 15 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За четвърта поредна година през август ученици от художествени гимназии от цялата страна създават мащабна художествена инсталация в градската среда на Велико Търново.

Организатор на събитието е Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Министерството на културата на Република България. Художествената акция е част от обучение на стипендианти, в рамките на Мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет. Осъществява се по методическата система „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на едноименната образователна платформа за съвременно изкуство, създадена от Център АЛОС (ps.alosbg.com).

Участниците в мероприятието изграждат атрактивни художествени обекти, изработени от дървени летви, тел и текстилни материали. Мястото е Стамболовият мост – една емблематична за Велико Търново локация. Идеята е чрез нестандартна промяна на градската визия да се провокира мисленето на жителите и гостите на старопрестолния град към размисъл за възможните промени във визията на града. Акцията „Мост на светлината“ във Велико Търново се осъществява със съдействието на община Велико Търново и фондация „Арт Лято“.

Намерението на авторите е художествените обекти да овладеят пространството по цялата дължина на моста. Важен елемент, основополагащ за цялостната визия на инсталацията, е локалното осветление на всеки от обектите, което внася допълнителен атрактивен момент във вечерните часове на денонощието.

Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама