Тежките катастрофи от януари до юли са 3994

12:24, 14 авг 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на годината до края на юли тежките пътнотранспортни произшествия (ПТП) в България са 3994, съобщи на брифинг началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски. В тях са загинали 368 души и са ранени 4967. В сравнение със същия период на миналата година тежките катастрофи са с 88 повече, но убитите са с 5 по-малко. Броят на ранените, обаче, е с 200 повече.

Полицейската статистика показва, че общият брой на катастрофите в страната от януари до юли е 4266. В тях са загинали 391 души – с трима повече от същия период на миналата година, а ранените са 5305.

За седемте месеца от началото на 2015 г. децата, убити при катастрофи, са 17, от които 8 като пътници, 7 като пешеходци и 2 като водачи на автомобили. Ранените до 18-годишна възраст са 604.

Най-честите причини за катастрофите са превишената и несъобразената скорост, неправилните маневри и изпреварване, както и несъобразяване с пешеходците.

Най-сложна е пътната обстановка в големите градове, като на първо място се нарежда Пловдив. Там статистиката отчита, че загиналите са повече, отколкото на територията на София, посочи Рановски.

Комисарят изнесе данни и за работата на мобилните камери. Той коментира, че откакто са пуснати отново в употреба през май, са заснели хиляди нарушения, но ефектът от дейността им ще се усеща тепърва.

Само за една седмица – от 3 до 9 август мобилните камери са заснели по пътищата на страната 3953 нарушения. За същия период стационарните камери са засекли 5852 простъпки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама