Психично болен пали треви в Старозагорско

12:23, 14 авг 15 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мъж с психични отклонения е предизвикал умишлени пожари в Старозагорско, съобщи комисар Стоян Колев, директор на Регионалната служба по пожарна безопасност. На 6 август т. г. той подпалил треви и храсти в канавки от двете страни на пътя между селата Богомилово и Ракитница. 90-годишен мъж е вторият заловен подпалвач през месеца. Той пък запалил огън в двора си, за да гори сухи треви.

Общо седем са по-големите пожари за последните двадесет дни в Старозагорска област, в които се е налагало използуването на допълнители сили. Горели са горски масиви в селата Казанка, Главан, Дълбоки, както и в местностите „Карасиврия” край Стара Загора и „Каракос” край Казанлък. Всички пожари са започвали в интервала от 13 до 15 часа и са се разпространявали бързо, заради силния вятър.

Единственият пожар през нощта е в промишлен склад край Стара Загора.

„Всички пожари са причинени от небрежност. Апелираме отново към съвестта на гражданите”, призова комисар Колев. По думите му има  само един умишлен пожар на дървесина в Павелбанско.

Само през месец юли лъжливите сигнали за пожари в областта, постъпили на тел.112, са 23. Половината са злонамерени. Авторите на такива сигнали се санкционират, а размера на глобата е пропорционално на използуваната техника.

От понеделник с решение на Общинския съвет в Стара Загора, по двама души от доброволческото формирование към Общината, ще дежурят от 13 до 18 часа всеки ден, заедно с пожарникарите. Те ще участват, ако се налага, и в горски пожари. Според комисар Колев старозагорските доброволци са отлично обучени и екипирани.

„Обявен е червен код за пожари в Старозагорска област”, информира областният управител инж. Георги Ранов. Създадена е отлична координация между различните структури за реакция при пожари. „Отново призоваваме да не се пали огън на открито, особено в следобедните часове”, допълни областният управител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама