„Метрополитен“ глобена с почти 7 млн. лв, обжалва

10:26, 14 авг 15 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната компания „Метрополитен“ е глобена с над 6 млн. лв от държавната агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) за нарушения  в процедурите по обществените поръчки за изграждането на метрото от "Цариградско шосе" до летище София, съобщи „Дневник“. 

По време на вчерашната инспекция на строежа на метрото при бул. „Черни връх“ изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев заяви пред журналисти  убеденост в правотата на оглавяваната от него компания и че санкцията е в процес на обжалване. 

Според публикация на „Капитал“ по-рано тази седмица, компанията е заложила ограничително условие при обявяването на поръчката, изисквайки кандидате в търга да имат валидни сертификати ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007. Тези изисквания са посочени като задължителни и за всеки участник в обединение. В уточнителните документи след закупуване на тръжната документация обаче става ясно, че когато в обединението участва фирма проектант, за нея не се изисква представяне на сертификати. 

Това според одиторите е нарушение на Закона за обществените поръчки и европейските правила и са наложили санкция от 5% от стойността на проекта (136 млн. лв) -  6.8 млн. лв.

Освен тази глоба, ОСЕС налага и няколко по-малки. Едната е за нарушения в процедурата по избор на инженер-консултант, където възложителят е променил условие в поръчката докато е течал срок за подаване на офертите и е на стойност 19 000 лв. 

Другата глоба – от 105 000 лв, е заради неправомерни разходи по предходния етап на метрото - Лот 1 "Обеля -Надежда" и Лот 2 "Младост I - Цариградско шосе". Проверката на ОСЕС е установила, че са направени недопустими разходи за купуване на ван „Форд Транзит“ на стойност 52 000 лв и  разходи за буферни паркинги в размер на 53 500 лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама