Нови 28 села в Шуменско ще избират пряко кмет на местните избори

10:16, 14 авг 15 / Политика 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
28 населени места в област Шумен, които досега са били с кметски наместници, ще си избират кмет наесен. Това стана възможно след промените в Закона за административно-териториалното устройство, според които свой кмет ще избират всички населени места, които имат население над 100 души с постоянен адрес към деня на обнародването на указа на президента, с който се насрочва датата на вота. На предходните местни избори през 2011 година пряко кмет избираха жители на населени места с над 350 души.

На територията на община Шумен жителите на нови девет села ще могат да избират пряко кмет на местните избори, които ще се проведат на 25 октомври.   

Това са селата Белокопитово, Благово, Васил Друмев, Велино, Ветрище, Панайот Волов, Радко Димитриево, Лозево и Кладенец.

Досега в тези села, които са с население от над 100 жители, бяха назначавани кметски наместници.

Общо в 25 населени места на територията на община Шумен ще се проведат избори за кмет и за общински съветници през октомври. За сравнение на предходните местни избори през 2011 година за кмет и общински съветници се е гласувало в 15 населени места на територията на общината.

С кметски наместници в община Шумен остават селата Овчарово и Костена река.

В община Смядово пряко кмет ще избират и жителите на селата Бял бряг, Ново Янково и Черни връх.

Село Черни връх попада сред населените места с жители над 100 души заради настанените в Дома за възрастни хора с психични разстройства, който се намира в селото. Това обясни кметът на община Смядово Иванка Петрова. Тя допълни, че в населеното място живеещи постоянно са около 40 души, но с хората от дома, които са около 90, населението на Черни връх става от над 100 жители.

В община Каспичан две села ще гласуват на местните избори в края на октомври след промените в закона. Това са Косово с регистрирани 352 жители по настоящ адрес и 247 гласоподаватели и Кюлевча с регистрирани 239 жители и 228 с право на глас.

В община Нови пазар пряко за кмет тази година ще гласуват и жителите на селата: Жилино, Зайчино ореше, Преселка и Сечище.

В община Хитрино избори за кмет ще се проведат в нови три села, които досега са били с кметски наместници. Управник ще избира населението на село Близнаци с регистрирани 339 жители и 295 гласоподаватели, на Сливак с 335 жители, от които 285 с право на глас и на село Калино, което е с 261 жители, като от тях 229 са с право на глас.

След промените в Изборния кодекс в община Никола Козлево пряко кмет ще избират и жителите на село Красен дол, които са 137. От 11-те населени места в общината с кметски наместник ще остане само село Векилски.

В община Каолиново от 16-те населени места 14 ще гласуват пряко за кмет, както е било и на предходните местни избори през 2011 година. В селата Омарчево и Лиси връх ще бъдат назначени кметски наместници.

В община Венец селата Страхилица и Деница, които досега бяха с кметски наместници, на 25 октомври ще избират пряко кмет.

В община Върбица през 2011 година пряко за кмет са гласували жителите на 15 села и тези на град Върбица. На изборите през октомври към тях  ще се присъедини и населението на село Крайгорци, което досега е било с кметски наместник. С кметски наместник на територията на общината остава село Кьолмен.

В община Велики Преслав вече пряко за кмет ще гласуват жителите на всички 12 населени места. След промените в закона с право да гласуват за свой кмет вече са и селата Хан Крум, Суха река и Осмар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама