Картини на Златю Бояджиев открити в общински сейф в Стрелча

09:49, 14 авг 15 / Култура 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шест картини на Златю Бояджиев са намерени в сейфа на Община Стрелча, съобщиха от местното кметство. Платната са пейзажи, формат 50х35 см и са рисувани с маслени бои. Създадени са по времето, когато големият художник, роден в Брезово и живял в Пловдив, е бил на почивка в Стрелча, в периода 1952-1954 г. Златю Бояджиев дарил творбите си на града и оттогава те се съхранявали в общинския сейф.

По разпореждане на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев в присъствието на служители на администрацията, шедьоврите са извадени. "Бяхме шокирани и същевременно изненадани. Толкова години картините на ненадминатия Златю Бояджиев са останали скрити и забравени за поколенията", коментира Евстатиев.

Освен пейзажите в сейфа били открити и 31 сребърни апликации от колесницата, намерена в Жаба могила. Това е станало при разкопките през 1976 г., направени от Георги Китов.

"В Стрелча имаме общо 45 апликации, като 14 са експонирани в историческия ни музей. Открихме и две златни маслинови листа и златен маслинов плод. Предметите са останали скрити за поколения. Благодарение на разпоредената от мен служебна проверка, всички тези уникални картини и предмети ще бъдат изложени в Историческия музей в Стрелча", поясни кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама