Намалял е броят на варненските семейства на социални помощи

07:31, 14 авг 15 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има тенденция за намаляване на броя на семействата във Варна, които получават семейни помощи през първите шест месеца на годината. Това съобщи за Topnovini.bg Адриана Григорова, директор на дирекция "Социално подпомагане" в града. За този период за помощи са кандидатствали 28 773 семества, което е с 1000 по-малко от същия период на 2014 г., когато социалните са подмомагали 37 945 домакинства.

Обяснението на Григорова е, че голяма част от семействата работят и живеят с децата си в чужбина и предпочитат да получават тези помощи от съответната европейска държава.

По отношение на семейните помощи остава най-голям относителният дял на месечните помощи за деца, като по този ред от Дирекция „Социално подпомагане” – Варна се подпомагат 24 245 малчугани.

Социалните работници във Варна участват и във всички спорни производства пред съда, като сред тях са такива за лишаване от родителски права и мерки по Закона за защита от домашно насилие. Във всеки един от случаите магистратите изискват от отдел "Закрила на детето" участие в производствата.

Така за последното шестмесечие социални работници от Варна са участвали в 1238 дела. От тях за издръжка са 157, за родителски права - 175, за развод - 202. Делата за настаняване извън семейството са 263, а по Закона за защита от домашното насилие - 45.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама