Спасителите от отряд "Пловдив 112" съветват как се оцелява при пожар в дома

18:37, 13 авг 15 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В сезона на пожарите от Доброволно формирование при Община Пловдив "Пловдив 112" публикуваха важни съвети за адекватни действия при огнени инциденти.

За бързото ликвидиране на възникнал пожар в жилище най-вече е необходимо да се запази самообладание и при всички случаи, независимо от ситуацията, да се сигнализира на тел. 112, става ясно от съветите на спасителите.

"Запомнете - преди да пристъпите към гасенето, съобщете на тел.112, посочвайки точен адрес и какво гори", подчертават доброволците.

За печелене на време съобщението дори може да се извърши от съседи или от друг гражданин, свидетел на пожара. Има ли по-малки деца, болни или стари хора в помещението, то най-напред се извеждат и спасяват те.

Ако пожарът пък е достигнал по-големи размери, сградата трябва да бъдат напуснати незабавно.

Спасителите са категорични, че евакуацията трябва да става внимателно, а на децата и на трудноподвижните граждани да бъде оказана помощ.

"Децата се страхуват от пожара и дима и затова имат навика да се крият под леглата, в гардероба и на други скришни места", припомнят от "Пловдив 112".

Движението през задимени помещения и коридори трябва да се извършва ниско по пода или край стената. На устата се поставя мокра носна кърпа или бинт.

"Не скачайте от прозорците и балконите. Не се спускайте по водосточни и каменинови тръби. При задимено стълбище не ползвайте асансьора. Най-безопасния път за евакуация е стълбището. Ако обаче пътят до стълбището е възпрепятстван, или пък коридорът е много силно задимен, то по-добре е  човек да останете в помещение, до което пожарът не е стигнал и не е задимено", посочват спасителите.

При тази ситуация вратите се уплътняват с мокри текстилни материали (чаршафи, одеала и др.), за да не проникват димни продукти от задимения коридор. "Намерете начин незабавно да уведомите за присъствието си в стаята и потърсете помощ", припомнят от отряда.

Веднъж излязъл от сградата, човек под никакъв предлог не бива да се връща обратно в помещенията, тъй като екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" водят своя статистика кой е напуснал и дали има още хора в горящия обект, поясняват още пловдивските доброволци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама