Дълговете на столичните общински дружества стигнаха 1,2 млрд. лв.

18:23, 13 авг 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната община е с дългове за над 1,2 млрд. лв., които надхвърлят с една пета общинският бюджет за 2015 г. Това обяви финансистът на партия "Зелените" Владислав Панев на пресконференция на партията днес. На нея "Зелените" обърнаха специално внимание на липсата на прозрачност и отчетност в дейността на общинските компании.

"Топлофикация София" първенец по задължения

„Общо дълговете на основните общински компании се повишават до над 1.2 млрд. лева, което е 80% от годишния бюджет на София. Дълговете само на „Топлофикация“ са нараснали почти двойно до 810 млн. лева в последните 6 години. При това, блокираните средства на бедстващата компания в КТБ са за 90 млн. лева“, заяви Владислав Панев.

Центърът за градска мобилност бил декапитализиран

Финансистът Владислав Панев допълни, че Центърът за градска мобилност е напълно декапитализиран, като над 90% от активите му са вземания от Столична община, които тя не признава, според одитора "Делойт". Панев обърна внимание и на друг, по думите му, скандален факт.

Общинска банка била зависима от политическата конюнктура

Зелените дадоха за пример и състоянието на Общинска банка. Според тях в последните две години над една трета от всички привлечени средства на банката са държавни пари, което я поставя в зависимост от политическата конюнктура на национално ниво.

„Анализ на бюджета на общината за последните няколко години показва, че във всяка изборна година се наблюдава ръст на разходната част и е очевидно за всички, че немалки суми се хвърлят кампанийно за показно преасфалтиране. Вижда се, че 15% от разходите отиват за строителство и поддръжка на пътища. Като сравнение – за образование се харчат 8% а за озеленяване - 2%. Това не са ли приоритети?“, запита Веселин Кирев.

Решението е промяна в правилата на общината

Според "Зелените", за да има прозрачност в делата на общината някои правила там трябва да се променят. Според тях всички общински фирми трябва да публикуват на сайтовете си тримесечни финансови отчети за своята дейност. За сравнение в момента общинските фирми публикуват само годишните си отчети.

За по-голяма прозрачност "Зелените" предлагат общинските фирми да назначат директори за връзки с гражданите, които да отговарят на всякакви въпроси, свързани с дейността на фирмата. Цялата информация, касаеща общинските фирми, да бъде налична онлайн. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама