Близо 600 са сигналите за варненчета в риск от началото на годината

16:51, 13 авг 15 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
596 сигнала за деца в риск са постъпили в отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” – Варна. Това съобщи за Topnovini.bg директорът на институцията Адриана Григорова.

По нейни данни сигналите са за първото шестмесечие от годината. От 596 случая, 36 са за насилие над деца. В 23% от тях е предприета мярка за закрила след направен анализ и проучване. За останалите оплаквания не са предприети мерки. Те касаят жалби на родители в процес на раздяла, които са притеснени относно грижите за подрастващите или желаят да ползват услуги, свързани преференция за бъдещи рискове за развитието на детето.

Григорова посочи още, че за полугодието са издадени 218 заповеди за предприемане на мерки за закрила. Те са насочени към подкрепа в самото семейство, настаняване при семейство на роднини и близки, настаняване в приемни семейства, осиновяване или настаняване в социални домове.

122 сигнала са постъпили от родилните отделения във Варна. 99 се отнасят за родили непълнолетни майки. Социалните работници са подкрепили семействата на 8 непълнолетни родилки, след оценка на риска. 12 бебета са настанени в приемни семейства. 3 новородени са оставени в Дома за медико социални грижи, защото са били с увреждане и се нуждаят от специализирана медицинска помощ.

През разглеждания период 30 малчугани са настанени в приемни семейства. 66 дечица са намерили своя дом в центровете за настаняване от семеен тип. „Услугата е по близка до семейната среда, грижата за децата там е много по адекватна”, каза още Григорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама