Гръцката икономика бележи ръст

15:37, 13 авг 15 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През второто тримесечие на годината гръцката икономика е белязала ръст от 0.8%, противно на очакванията за остър спад, съобщи ВВС. 

Официалните данни на гръцката статистическа служба Elstat ревизираха и очакванията за икономиката на страната до края на годината от спад от 0.2% до „без промяна“. Предишните очаквания бяха икономиката да спадне с между 2.1% и 2.3%, а Никос Магинас от Националната банка прогнозира спад от малко под 2%.

Той коментира за ВВС, че има няколко сектора в икономиката, които са устойчиви на трудностите, като например туризма, индустриалното производство и потреблението.

Информацията идва на фона на предстоящото гласуване в гръцкия парламент на поредната серия реформи и третия спасителен план.  

Следващия четвъртък Гърция трябва да изплати на Европейската централна банка 3.4 млрд. евро. Ако сделката с кредиторите пропадне, на страната ще са й нужни още спешни финансови инжекции. 

Премиерът Алексис Ципрас заяви, че сделката ще сложи край на икономическата несигурност в Гърция, докато бившият финансов министър Янис Варуфакис каза, че сделката няма да проработи, защото е базирана на прекалено тежки дългове, които страната не може да изплати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама