Шведската прокуратура прекрати разследването за сексуална злоупотреба срещу Джулиан Асанж

14:58, 13 авг 15 / Свят 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шведската прокуратура прекрати разследването за сексуална злоупотреба срещу основателя на Wikileaks Джулиан Асанж заради изтичане на давността, съобщи ВВС. 

Асанж каза, че бил „изключително разочарован“, защото шведската прокуратура не е пожелала да чуе неговата страна на историята. Той твърди, че е невинен и че шведските прокурори не са пожелали да се срещнат с него в еквадорското посолство в Лондон, където пребивава от 2012 година насам. 

Асанж се скри от шведските власти в посолството на южноамериканската страна, защото се опасява, че ще бъде екстрадиран в САЩ, където е търсен относно дейността на сайта си  Wikileaks, който публикува секретни документи от Пентагона и др. Един от сътрудниците на Wikileaks – американският войник Брадли Манинг (Челси Манинг) през 2013 бе осъден от американски съд на 35 години затвор, защото е предоставил класифицирана информация на Асанж.

По шведските закони обвинение не може да бъде повдигнато, ако заподозреният не е разпитан. Давността на другото обвинение срещу Асанж – в изнасилване – изтича през 2020.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама