Пускат движението по „Черни връх“ в края на август, а метрото след година (снимки)

13:36, 13 авг 15 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В края на месеца движението по бул. „Черни връх“, в участъка, където се изгражда метрото, ще бъде пуснато. Наземните дейности са приключили и в момента се асфалтира пътната настилка. Това стана ясно по време на инспекцията на столичния кмет Йорданка Фандъкова на строежа на метрото в кв. „Хладилника“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Заедно с асфалтирането се довършват и тротоарите. Въпреки че движението ще бъде пуснато на маркиран булевард, ще се наложат допълнителни ремонти. Износващият слой асфалт ще се полага следващата пролет, за да може да се завършат и метро станциите, без да стават кръпки.

„Очакваме октомври да започнат довършителните дейности на тази метро станция, която чисто конструктивно вече е на финала. Окончателно обектът трябва да бъде готов следващото лято, точно след година, и очакваният ефект ще е нови 25 хиляди души да ползват този тип градски транспорт“, заяви Фандъкова.

От своя страна директорът на общинското дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, който също се включи в инспекцията, добави, че е осигурено финансирането за 12 станции от третия лъч на софийското метро. Осем от тях са от театър "София" до кв. "Красно село", а останалите четири са от "Красно село" през "Овча купел" до жп линията София - Перник.

Днес са били отворени офертите за осемте станции и за 20 влака, като по-късно ще бъдат съобщени кандидатите и предложенията им. Финансирането ще дойде от оперативна програма "Транспорт" и съфинансиране от българска страна.

„Очаквам през 2019 г. да имаме 12 нови станции, с обща дължина около 12 км", уточни Братоев и добави, че дружеството е готово с проекта за станции от третия лъч към "Владимир Вазов", но пари за строежа им все още няма.

От „Метрополитен“ са изчислили, че през 2019 г. подземната железница ще се използва от над половин милион пътници дневно, което ще прави 35% от трафика в София. За сравнение, в момента метрото се използва от около 320-330 хил. души дневно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама