Нощен "паяк" на повикване ще реагира при спешни случаи в Пловдив

13:14, 13 авг 15 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив вече може да реагира и през нощта за преместване на превозно средство, в случай на получен сигнал на тел. 112 за аварии, пожари и други инциденти. Един "паяк" ще работи на повикване нощно време, за да може да изпълнява спешни премествания, както е по закон, съобщи ресорният зам.-кмет Александър Държиков.

Този "паяк" няма да обикаля по улиците, а ще е предназначен само за аварийни ситуации. "Наскоро например имахме сигнал от гражданин, пред чийто гараж в 1 часа през нощта е имало спрян чужд автомобил, а човекът трябваше да тръгва за летище "София". Ето това е един такъв спешен случай, на който вече можем да реагираме", каза зам.-кметът.

Община Пловдив закупи 3 "паяка" втора употреба за 150 000 лева, съобщи още Държиков. На този етап с тях ще може да се върши работата, смята той. И припомни, че на 1 декември м.г. изтече договорът с консорциума, който извършваше репатрирането на автомобили в Пловдив. Този контракт беше доста неизгоден - 70% от приходите оставаха за изпълнителя. От края на миналата година Общината ползва два паяка под наем чрез ОП "Паркиране и репатриране".

"Не бива да превръщаме репатрирането в търговска длъжност и да разчитаме на приходи от него, а то трябва да се използва най-вече за автомобили, които са спрели по начин, застрашаващ останалите участници в движението", коментира Държиков. По думите му близо три пъти е намалял броят на репатрираните автомобили. В момента те рядко надхвърлят 400 броя месечно. Колите се вдигат главно по сигнали на граждани, уточни Държиков.

"Паяците" репатрират най-вече коли, спрели на пешеходни пътеки и тротоари, където изцяло запречват движението на пешеходци, инвалидни колички и майки с деца.

Единият от "паяците" е оборудван и с кран, за да може да вдига и по-тежки автомобили като джипове. В момента в КАТ се пререгистрира и последният от трите специализирани автомобила за репатриране и най-вероятно те ще бъдат на разположение от 1 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама