Френски журналист описа възхищението си от Пловдив в поредица статии

12:36, 13 авг 15 / Култура 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френски журналист посвети поредица от статии на историята и красотата на Пловдив. Ришар Бейон посети Града под тепетата по покана на Общината за традиционната Международна среща на туроператорите.

В един от текстовете си той описва възхищението си от вековния град.

"Разположен на 135 километра югоизточно от София – столицата на България, Пловдив е вторият по големина град в държавата", пише Бейон и продължава: "Разполага се по бреговете на Марица - река, която французите познават от песен на Силви Вартан. С 800 000 туристи за 2014 г. (23 % от които чуждестранни) Пловдив си поставя за цел да посрещне 3 милиона през 2019 г. - годината, през която градът ще бъде под светлината на прожекторите. Сто и десет хотели съществуват вече и се носят слухове, че международни марки са хвърлили око на българския град.

Пловдив съчетава всички архитектурни стилове, свидетелстващи за неговите щастливи и славни дни, но и за неговите нещастия и белези на историята му.

На този български град не липсва чар, белязан е от известното безгрижие на Гърция, неговия съсед. Градът е врата към Югоизточна Европа, перла на Балканите. Известен като града на седемте тепета, Пловдив е най-старият град в Европа и без съмнение поради това свое историческо и имуществено наследство бе избран за Европейска столица на културата за  2019 година.

Но Пловдив е и мястото, където са запазени най-големите градски и архитектурни доказателства за сталинската и съветската епоха. Стабилни сгради, колективни жилища, паркове и градини се разпростират и образуват смесица от зеленина и бетон. Този град е простичък и работлив, оцветен е с един вид носталгия, която въпреки това днес е надмогната. Откриваме тук и там античен музей, останки от византийска църква или мост, върху който е изградена зона за пазаруване, напълно покрит и разполагащ се над река Марица."

Френският журналист не подминава и пешеходните улици на Капана и оживената пешеходна зона.

"Пловдив се разкрива постепенно, докато се разхождаме по неговите стръмни пешеходни улици. Тук турско кафене в стара джамия, там - останки от Римския стадион, където атлети и гладиатори са изнасяли своите представления.

Около римските останки пък, които са невероятно добре запазени, правим скок в бъдещето с търговските зони, ресторантите и модерните кафенета с тайни тераси. А най-доброто тепърва предстои, изкачвайки стръмните склонове на Стария Пловдив. Пренасяме се два века назад във времето с калдъръмените улици - хаотични, но с особен чар. Къщи на господари, благородници и богати търговци, често украсени с широки терасовидни градини. Къщи с цветни етажи, всички облицовани с дърво и с множество прозорци и щори, от които можем да наблюдаваме, без да бъдем забелязани.

Тук е и Античният театър, построен в края на първи и началото на втори век, който доминира южната част на Пловдив и гледа към  планинската верига Родопи. Реставриран през 1981 г., днес той може да побере само 3500 зрители, но е намерил своето място в културните програми на града.

И накрая не можем да представим Пловдив, без да споменем винените маршрути тук, "Долината на розите" на север към Стара планина, "Долината на тракийските царе", а също и възможностите за религиозен туризъм", завършва Ришар Бейон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама