„Квадрат 500” представя световноизвестна картина, входът днес е безплатен

07:29, 13 авг 15 / Култура 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната галерия „Квадрат 500“ в София днес е с вход свободен и ще покаже на гражданите и гостите на града един от най-ценните си експонати, а именно символистичната монументална картина „Луцифер” (1890/91) на известния немски художник Франц фон Щук (1863–1928).

Творбата е закупена през 1891 година от младия български княз Фердинанд І, когато той посещава ателието на художника в Мюнхен. Тя е била предназначена за дворцовата колекция.

Това е и произведението с най-много участия и гостувания в представителни международни изложби в най-престижните музеи на Франция, Германия, Италия, Швеция, Великобритания и САЩ.

Картината „Луцифер” принадлежи към така наречения „тъмно-монументален” период от живописта на известния немски символист и представя едно от често срещаните в творчеството му изображения на „човека-демон”. За монументалното въздействие на картината допринасят и внушителният формат на платното 161/152 см, и композицията, както и мрачните сиво-сини тонове.

Допреди няколко седмици знаковата творба на Щук се намираше в двореца „Роверела“ в Ровиго (Италия) в изложбата „Демоните на модернизма.

В откриващата експозиция е показана само малка част от колекцията на „Квадрат 500” от 42 000 творби. В нея половината от изложените произведения са български, а останалите са от Европа, Азия, Африка и Америка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама