Велосипедисти се жалват пред общината, че не могат да преминат през жп линия в "Западен парк"

22:05, 11 авг 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велосипедисти от кварталите „Гевгелийски“, „Западен парк“ и ж.к. „Люлин“ ще внесат писмо до институциите заради опасността при преминаването на жп линията над тунела за „Люлин“.

„Искаме да се осигури преминаване на пешеходци и велосипедисти през жп линията в района на тунела в „Люлин“, каза пред София Topnovini.bg Рaдост Маринова от неправителствената организация „Велоеволюция“.

Гражданите настояват за решаване на проблема. Те споделят в писмото си, че е възможно да се изгради допълнително мостово-тунелно съоръжение за пресичане на жп линията.

„Като човек, който минава всеки ден през Западен парк с колело, това нещо е проблем за мен. От квартала не може да sе излезе освен с кола или с метро“, каза Маринова.

Тя сподели, че жалбоподателите знаят за проекта на велосипедна алея от центъра на София към ж.к. „Люлин“, която ще стига до бул. „Вардар“. Те искат мятото да бъде обособено за пресичане в рамките на Западен парк над тунела, „защото е ключово за бъдещето на велоалеите и на връзката с метростанция „Люлин“ и центъра на града“.

Общината още не е уведомена за проблема, отбеляза Маринова. Тя сподели, че писмото, което са подготвили, ще бъде внесено в Столична община най-късно до два дни. Ако институциите откажат да предприемат действия, велосипедистите ще излязат на протест.

В София има и други опасни места, като главно това са реки, канали и жп линии, през които няма обособено преминаване. Има много квартали, които са откъснати по този начин и няма улеснение за велосипедисти и за пешеходци, обясни Марионва.

Според нея най-важните връзки, които трябва да бъдат подсигурени с велоалеи, са от крайните квартали на града към центъра и през самите квартали. „Това означава да може да се стигне от „Обеля“ през „Люлин“, към „Овча купел“, както и от „Младост“ към столичния център“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама