Над 500 души ще участват в събор надпяване „Карандила пее”

17:33, 11 авг 15 / Култура 25 671 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 500 самодейци ще участват в XVI Национален фолклорен събор-надпяване „Карандила пее”, който  ще се състои на 15 август /събота/ 2015 година в м. Карандила в Сливенската планина. Това съобщи на редовната пресконференция на кмета Пенка Симеонова, председател на общинската и областната организации на Съюза на пенсионерите в Сливен, която за десета поредна година е организатор на събора.

Надпяването се организира от община Сливен и Съюзът на пенсионерите 2004 и ще премине под патронажа на кмета Кольо Милев. „Проявите са съвместни с читалищата по селата и в програмата ще участват със свои изпълнения и  7-8 годишни деца”, посочи Симеонова.

Очаква се в надпяването да вземат участие самодейци от над 40 състава от клубове на пенсионерите от страната, като 16 колективи са от Сливен. Заявка за участие са дали от Крумовград, Разград, Бургас, Генерал Тошево, Нова Загора, Твърдица и др. населени места. По регламент всеки състав ще изпълни по 3 песни в рамките на 10 минути. Над 100 души ще пренощуват в петък в туристическите бази на Карандила. Общината е осигурила автобуси за участниците, които ще пътуват през Даулите и през Петолъчката. Въжената линия ще работи безплатно от 7 часа сутринта в събота. Организаторите са осигурили охрана и медицински пункт с линейка за спешни случаи.

Откриването на събора е в 9.00 часа, на поляната пред почивната станция „Миролио”. Изявите на художествените състави ще започнат в 9.30 часа. Всеки пенсионерски клуб ще получи от община Сливен грамота за участие, както и рекламна книжка и диск за късноантичната крепост „Туида”. „Благодаря на общината и кмета за подкрепата на събора, който от две години е включен в културния календар на общината и смятам, че ще допринесем за това да привлечем повече хора от страната да посетят Сливен и видят възстановената крепост „Туида”, каза Симеонова.

Закриването е с народно веселие в събота следобед от 17.00 часа. По думите на Симеонова се очаква да се извие хоро на участниците и гостите на събора с над 1000-1200 души, както други години, достойно за книгата за рекордите Гинес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама