Пловдивски природозащитници: Не пречим на нормалното обследване на дърветата

16:54, 11 авг 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Хипотезата, че протестите пречат на общинските еколози да си вършат работата, звучи някак нелогично. Те са демонстрации на позиция и са насочени към нерегламентираната сеч на дървета, не върху нормалното обследване, което трябва да се провежда непрекъснато. Не само когато се случи някой инцидент." Това заявяват пловдивски природозащитнци в специална позиция, разпространена до медиите.

Повод за становището на екоактивистите са обяснения на кмета на Пловдив Иван Тотев, че природозащитници пречат на специалистите и затова има падащи клони. Припомняме, че на 7 август в късния следобед огромен клон от дърво падна върху пейка в Цар-Симеоновата градина и рани жена.

"Удивени сме да научим, че явно протестите са успели да спрат сечта на някои дървета. С оглед на всичко, което беше отсечено в Цар-Симеоновата градина, се чудим само опасните дървета ли са били пропуснати?", питат природозащитниците.

Те припомнят, че разполагат с богат снимков материал на изсечените дървета по време на ремонта на централния пловдивски парк, но никога не са пречели физически нито на сечта, нито на т.нар. обследване. "Също така очакваме с нетърпение да видим квалификацията на специалистите, работещи към общината. Поискали сме официално тази информация, защото в заповедите за сеч обикновено липсва каквато и да е обоснована експертиза и фито-санитарна оценка", пише още в становището.

Те недоумяват как след 11-милионен ремонт продължават да изникват различни по естество инциденти в градината.

"Ако можехме с мислите си да влияем на падащи клони и търсещи работа еколози, щеше да е прекрасно! Ако можехме някак си магически да насочваме истинските еколози към реално опасните дървета, а не към тези, които само пречат на строежа на някой басейн, велоалея или зоопарк, щяхме да сме супер щастливи, да си стоим вкъщи и да мислим усилено.

За съжаление обаче, природозащитниците не са магове и им остава само каналният ред за опит с комуникация с общината. Сред нас има много загрижени граждани, включително и еколози, университетски преподаватели, ландшафтни архитекти и др. Те са се опитвали нееднократно да участват в процесите на взимане на решения на общината, което кмета знае много добре, но явно предпочита анонимния монолог в медиите, вместо да вземе под внимание техните становища.

Смятаме, че е непрофесионално е от страна на градоначалник да хвърля кал и скалъпени обвинения по активни граждани", заявяват природозащитниците.

Те са категорични, че освен с добронамерените си мисли правят всичко възможно да упражняват някакъв граждански контрол върху всичко, което се случва в Пловдив. "Това е право на всеки гражданин, което Общината би трябвало да уважава, а не да напада", твърдят екоактивистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама