БНБ очаква ръст на потребителските цени в края на годината

15:27, 11 авг 15 25 767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската народна банка очаква потребителските цени да се върнат към ръст в края на годината. Това става ясно от икономически преглед на централната банка, публикуван на сайта на институцията.

В прегледа се припомня, че годишната инфлация у нас е отрицателна от средата на 2013 г. и е била минус 0,3% към май 2015 г. Причината за това са понижаващите се международни цени на петрола, които влияят на цените на горивата и в България.

Според икономическия преглед на банката се очаква дефлацията да продължи да се забавя през третото и четвъртото тримесечие на 2015 г. Към края на годината пък ще се формира тенденция към нарастване на потребителските цени на годишна база. Влияние за това ще окаже главно повишаването на международните цени на храните и петрола в евро.

Очакванията на БНБ за втората половина на 2015 г. са лихвените проценти по депозити и кредити да продължат плавно да се понижават.

Икономическия преглед показва и прогноза за намаляване на търговския и капиталов излишък в резултат от предвижданото свиване на излишъка по капиталовата сметка и слабото влошаване на баланса по търговията със стоки и услуги.

От банката прогнозират, че частните инвестиции в страната ще нарастват с умерени темпове в условията на положителни нагласи и очаквания на бизнеса, както и при високото ниво на натоварване на производствените мощности в промишлеността.

Правителственото потребление се очаква да нараства със слаби темпове през втората половина на 2015 г. Износът и вносът на стоки и услуги се предвижда да нарастват със слаби, но сходни темпове.

Политическите събития и въвеждането на капиталов контрол и ограничения върху операциите на банките в Гърция влошиха значително перспективите пред растежа на гръцката икономика. Не се очаква обаче това да има значителен пряк негативен ефект върху еврозоната предвид малкия размер на гръцката икономика, се казва още в икономическия преглед на БНБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама