Голям залък лапни, голяма дума не казвай или социологията като модерен шаманизъм

15:08, 11 авг 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В началото на деветдесетте години изследването и прогнозирането на обществените настроения беше нещо изключително вълнуващо и на всеобща почит. Да търсиш мненията на хората и на тяхна основа да изграждаш един малък свят, подобен на голямата реалност, в която живеем, за да можеш да го изследваш и предсказваш, се превърна в сериозно и отговорно занимание. По-надарените и изявени социолози и политолози направиха стремителни кариери и големи пари. Превърнаха се в обществен и политически коректив. Верни на неустойчивата човешка природа обаче, този идеален и безкористен свят рухна под грубия натиск на парите и политическите интереси. Социологията беше изнасилена, публично поругана и безскрупулно превърната в сексуална слугиня, разбирай политическа.

Вероятно повечето българи споделят тази тъжна констатация от политическата реалност в държавата ни. Ние в щаба на кандидата за кмет на Пловдив от Патриотичен фронт Славчо Атанасов винаги сме се стремили да запазим коректност и уважение и с гордост считаме, че нямаме принос към омерзяването на политическите страсти и прийоми. Не че не сме ставали потърпевши от такива действия.

В началото на предизборната кампания на Славчо Атанасов през 2011 година, една видна социоложка, г-жа Мира Радева, умишлено и под нечие сериозно давление съобщаваше на пловдивчани очевадно некоректна информация за електоралните настроения под тепетата и то в ущърб на Славчо Атанасов. Изборните резултати тотално опровергаха прогнозите на тази социологическа шаманка, а в последствие и самият живот комай си направи весела шега с Радева. Днес вече я възприемаме като нервозен и свадлив бивш участник в ТВ-предаването „Биг Брадър“ и съдържател на крайпътна пицария. Почти не си спомняме, че някога е била социологическо гуру. Вероятно, ако беше гледала по-отговорно и съвестно на работата си, нямаше да се стигне до тук. Въпреки това, ние от щаба на Славчо Атанасов продължаваме да вярваме в добронамереността и професионализма на българската социология.

Друга случка обаче ни разтърси сериозно напоследък.  Бившата съдружничка в социологическата агенция „Маркет линкс“ на вътрешния министър Румяна Бъчварова – Цветелина Стоянова бе арестувана от ДАНС по подозрение в трафик на деца. Направо ни стана страшно от тази информация, защото едно е да правиш пици в крайпътно заведение като Мира Радева, а съвсем друго да те подозират в злоупотреби с деца. За нас, от щаба на Славчо Атанасов, пък най-интересно е още едно съвпадение, че агенцията „Маркет линкс“ също оповестява очевадно некоректни данни за настроенията и политическите нагласи на пловдивчани, отново в силен ущърб на нашия кандидат Славчо Атанасов. Както е казал народът,  да би мирно седяло, не би чудо видяло. Въпреки тежките изборни манипулации и откровени измами, които се случиха на миналите местни избори в Пловдив, ние не сме загубили вярата си в справедливостта и възмездието. Дори виждаме тяхното тържество в незавидната съдба на две титуловани социоложки, които безсрамно изопачаваха истината във вреда на нашия кандидат и в заблуждение и подвеждане на всички пловдивчани. Но в духа на вековната българска народна мъдрост ще кажем само – каквото посееш, това ще жънеш или голям залък лапни, голяма дума не изричай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама