Оловен кръст, открит на Мисионис, представиха в Шумен

15:06, 11 авг 15 / Култура 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникален за България оловен кръст и оловна икона, открити при археологическите разкопки на Мисионис край Търговище, представиха на пресконференция днес в шуменския музей ръководителите на проучванията проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев.

Оловният кръст е открит през 2008 година, на сега е била завършена консервацията му. Иконата е открита преди няколко дни.

Подобни оловни кръстове, с отделения за съхранение на частици от мощи не са намирани до сега по нашите земи, обясниха за находката археолозите. Кръстът е датирани от 14 век.

Върху него е изобразен разпнатия Христос, молещата се Св. Богородица и

три фигури.

Според Ангел Конаклиев е логично това да са образите на светите апостоли Петър, Павел и Андрей.

Археологът изказа тезата, че кръстът е правен от самоук майстор, но въпреки това детайлите са доста добре очертани. Конаклиев допълни, че едната половина е недовършена. Това говори, че произведението е правена на място и то в последния момент, което говори, че е възможно да е изработено преди превземането на крепостта и човекът, който го е правил го е скрил.

Сред находките е и фина, оловна иконка със схематично изобразена Св. Богородица, молещата се с две ръце към небето, датирана към 10 – 11 век.

Ангел Конаклиев допълни, че Мисионис има да разкрива още много тайни. Според него градът е бил разположен на територия от 700 дка, а досега са проучени една 5-6 дка.

Професор Овчаров обясни, че тази година разкопките на Мисионис са направени с 50 хил. лв. като 30 хил. лв. от тях е осигурила община Търговище, а останалите са от спонсори.

Проф. Овчаров допълни, че след около 2 седмици археологическите разкопки за този сезон на Мисионис ще приключат и след това ще бъдат обобщени откритите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама