Таксиджии плашат кмета на Варна с предизборен протест (видео)

14:19, 11 авг 15 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Редуцирането на местата за таксиметрови автомобили във Варна в разгара на активния сезон е геноцид за бранша. Това заяви председателят на независимия транспортен синдикат (НТС) "Авто 94" Димчо Иванов на съвместна пресконференция с депутата от Коалиция "БСП - лява България" Красимир Янков.

Народният представител разкритикува остро самоволните действия на Община Варна, която си позволява да съкращава местата за престой на таксиметрови автомобили без одобрението на Общинския съвет и зад гърба на превозвачите.

В момента широкият център на Варна е останал с две пиаци, като на най-старата и емблематичната за града – тази пред Катедралата, вече могат да паркират едва 14 жълти коли. На всичкото отгоре стоянката е обозначена с липсващ в закона пътен знак (на снимката), вместо с регламентираните сини табели, подчерта Димчо Иванов.

Той се е опитал да разбере на какво основание общинската администрация редуцира таксиметровите стоянки в града, като за целта е разговарял със заместник-кмета по сигурността Тодор Иванов. Последният отговорил, че това ставало по силата на кметска заповед, каквато обаче така и не предоставил. Това кара синдикалиста да счита, че писмена заповед няма и че общинските инспектори изпълняват устни разпореждания на кмета и на неговите съветници, които го вкарват в коварен предизборен капан.   

Депутатът Красимир Янков призова местната власт да се ангажира в най-кратки срокове за диалог, но не с подбрани, а с всички представители на таксиметровия бранш в града. В противен случай бакшишите ще излязат на протест срещу кмета Иван Портних, при това в разгара на предизборната кампания, предупреди Димчо Иванов.

Поради липсата на таксиметрови стоянки в момента той и колегите му са принудени да спират на нерегламентирани места и често отнасят солени глоби от органите на Пътната полиция и Държавната автомобилна инспекция, което на практика обезсмисля работата на таксиджиите. "По средата на сезона ни се отнема правото на труд, което иначе ни е гарантирано от Конституцията", негодува синдикалистът. 

Недоволство от редуцирането на таксиметровите стоянки на пресконференцията изразиха и руски туристи, сред които бе Олга Липатова. Московчанката вече 6 години прекарва лятната си ваканция във Варна, но за първи път се сблъсква със сериозни транспортни проблеми в иначе любимия й български град. 

"Искам да кажа веднага, че не става въпрос за политика, нито за намеса в отношенията, това е поглед отстрани. На нас, руснаците, винаги ни е било удобно да вземаме такси в центъра, за да отидем, където искаме. Не се налагаше да гледаме карти, например.  А сега стана проблем и не можем да разберем защо се случва всичко това", коментира Липатова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама