До 500 машинни секции ще отчитат местния вот

13:43, 11 авг 15 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 500 секции ще бъдат оборудвани за машинно гласуване, като резултатите от тях за първи път ще се зачитат, отбеляза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев,предаде репортер на София Topnovini.bg. В предходни години Комисията беше поставила такива пробни секции. Предстои да бъде решено колко на брой ще са те и в кои населени места ще бъдат. 

ЦИК започна да приема основните документи, свързани с организацията и подготовката на изборите за общински съветници и кметове на днешното си заседание, след като вчера президентът Росен Плевнелиев насрочи с указ датата 25 октомври за провеждане на местните изборите, както и за национален референдум за електронно гласуване. В тази връзка до четвъртък се очаква да бъде приета хонограмата за местните избори, а в последствие и за референдума, каза Андреев. 

В близките дни Комисията ще разгледа и пакета от принципни решения, които са свързани с регистрацията на политическите сили за участие в местните избори и в референдума, както и решенията, свързани с назначаването на общинските избирателни комисии и организацията на изборния процес.

"За първи път се провеждат местни избори заедно с национален референдум, но това няма да създаде трудности в работата на ЦИК, тъй като и в предходни години са провеждани избори от типа две в едно", коментира Андреев.

Избирателните комисии в секциите ще бъдат затруднени единствено при отчитането на резултатите, защото ще трябва да се броят отделно всички бюлетини, които са за местните избори, заедно с тези за референдум.

Министерския съвет ще приеме сметковия план 55 дни преди изборите. Всички населени места трябва да са с регистрирани кандидати 32 дни преди изборния ден. Техническият образец на бюлетините ще е готов 30 дни преди изборите. Този период е определен и за започване на политическата изборна кампания, както и за теглене на жребия.

Крайният срок за подаване на заявления на гражданите да гласуват по настоящ адрес, а не по постоянен, е 14 дни преди изборния ден. Хората с увреждания ще трябва да подадат своите заявления най-късно 20 дни преди изборите, за да се организира специална секция за тях. Българите в чужбина ще могат да гласуват единствено за референдума.

Чужденците в България, които са граждани на държави членки от Европейския съюз, ще могат да гласуват единствено за общински съветници и кметове, ако имат навършени 18 години и отговарят на условията за уседналост. Те ще трябва да подадат заявления за гласуване до 40-ия ден преди изборния, за да могат да бъдат включени в избирателните списъци. Чужденците ще могат да се кандидатират и за общински съветници, ако отговарят на необходимите условия.

ЦИК приканва избирателите и политическите сили да следят по-активно страницата на Комисията, където се качват принципните решения и хонограмата, от където могат да се информират за срокове, които са свързани с упражняването на правата им в изборния процес. Гражданите трябва да обърнат внимание и дали фигурират в избирателните списъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама