Сливането на общинските болници е под въпрос

13:38, 11 авг 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На този етап не сме обсъждали сливане на общински болници. За нас е важно те да работят координирано, да работят добре заедно и мисля, че се получава. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на София Topnovini.bg. Тя направи проверка на ремонтните дейности в Първа АГ болница „Света София“.

Фандъкова подчерта, че сливането не е решение, ако болниците не могат да намерят диалога и да работят партньорски, за да допълват дейностите си.

Кметът на София заяви, че Първа АГ общинска болница „Света София“ по традиция се бори за второто място в страната по брой раждания след “Майчин дом“.

„Така, както вървят нещата през тази година, очакваме да се справят добре. Около 2000 раждания има от началото на годината до сега. За миналата година бяха около 3000 и бяха наистина на второ място след СБАЛАГ “Майчин дом“, посочи тя.

По думите й, конкуренцията между болниците е здравословна, защото води до подобряване на условията и обслужването и те се доближават до тези в частните болници.

„За тази година това е втората общинска АГ болница, в която се вижда резултатът от инвестициите, които направихме и Столична община, и инициативата JESSICA, по която болницата кандидатства“, обясни Фандъкова.

В лечебното заведение са обновени отделение по анестезиология и интензивно лечение и сектор операционни зали, както и коридор и фоайе.

„Ще ремонтираме цялото стълбище и отделението по рискова бременност и отделението по неонатология. Закупихме много нова апаратура. По-важно е да се каже, че получаваме ежемесечна помощ от общината за услугите и дейностите, които не се покриват от здравната каса. Основният ангажимент на нашата болница са ражданията, а те се поемат от държавата, което ни дава спокойствие“, каза директорът на „Света София“ Иван Костов.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обясни, че ремонтът на болницата до този момент струва близо половин милион лева. По думите голяма част от материалите и новите апаратури се купуват от самата болница , затова и всяка година общината не прибира печалбата ѝ, а я добавя към бюджета на лечебното заведение.

Ремонтът на „Света София“ беше предшестван от ремонта на „Шейново“, където също бяха изцяло обновени няколко отделения. По думите на Фандъкова единствен проблем с финансите на общинските болници все още има Пета градска болница, защото там наследените дългове са в особено големи размери. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама