565 души от област Разград получават помощ от лични асистенти

07:20, 11 авг 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
565 души от област Разград получават помощ от лични асистенти, съобщават от Областния информационен център.

През март Агенцията за социално подпомагане, в качеството си на бенефициент по проект „Нови възможности за грижа” сключи договор за безвъзмездна помощ по процедура за директно предоставяне „Нови алтернативи” на Oперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Партньори са общините и районите на общини на територията на страната.

Целта на процедурата е намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи и подобряване качеството на живот на възрастни болни лица и хора с увреждания, както и преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за цялата страна по процедурата е 65 000 000 лв.

И седемте общини на територията на областта: Разград, Кубрат, Исперих, Завет, Лозница, Самуил и Цар Калоян сключиха партньорски споразумения за предоставяне на социалната услуга „Личен асистент” за период от 10 месеца. За включване в дейностите за ползване на услугата, потребителите отговарят на определената целева група – хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване, семейства на деца с увреждания или самотно живеещи тежкоболни. Подборът на потребителите е направен въз основа на индивидуална оценка за потребностите им.

Личните асистенти, с които се сключва договор за първи път, са обучени предварително. Наетите получават поддържащо обучение и психологическа помощ в кризисни ситуации.

В резултат на проектите на обща стойност над 1 700 000 лева в Разградска област са назначени 549 лични асистенти, които обслужват 565 потребители на услугата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама