Европейската комисия дава на България 73 млн. евро за охрана на границите

22:30, 10 авг 15 / Политика 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 73 млн. евро ще получи България за охраната на българските граници и подсилване на полицията от фонда "Вътрешна сигурност" на Европейския съюз (ЕС). Парите ще дойдат поетапно в продължение на пет години от Европейската комисия (ЕК), стана ясно, след като днес беше одобрена националната програма.

Общо 2,4 млрд. евро до 2020 г. е предвидила Комисията за решаването на проблема с миграцията в ЕС. Италия ще получи около 560 млн. евро, а Гърция - 473 млн. евро.

Парите ще се отпускат по еврофондовете. Те ще се използват за подобряване на процедурите за предоставяне на убежище и на условията за интеграция на мигрантите, за борба срещу трафика на хора и с всички видове трансгранична престъпност и екстремизъм.

Със средствата за България ще отидат за мерки за наблюдение на границата ни със Сърбия и Турция, за използване на модерни технологии и за закупуване на оборудване за граничните патрули. Те ще бъдат разпределени и за борба с организираната престъпност, търговията с хора и с наркотици, както и за сътрудничество с полицейските власти на съседните ни държави.

Чрез предоставените финанси ще бъдат подобрени консулските системи за издаване на шенгенски визи, а системата за засичане на пръстови отпечатъци в реално време ще бъде подобрена, като част от борбата срещу чуждестранните бойци-джихадисти, които отиват да се бият за „Ислямска държава”.

За охрана на границите са разпределени около 40,3 млн. евро и още 32 млн. евро за полицейско сътрудничество през следващите 5 години.

Първата българска програма с мерки по фонд „Убежище, миграция и интеграция” за 10 млн. евро бе одобрена през месец март, но България все още не е получила първия транш от парите, защото няма одобрен национален орган, който да съблюдава за изпълнението им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама